معرفی کارت گرافیک های RTX 30 Series ایسوس
پس از معرفی جدیدترین نسل از کارت گرافیکهای انویدیا، وقت آن رسیده تا سازندگان مختلف محصولات سفارشی خود را که به این تراشههای جدید و قدرتمند مجهزند معرفی کنند. ایسوس به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان سخت افزار و تجهیزات گیمینگ پیش قدم شده است. کارت گرافیک های RTX 30 Series ایسوس در سری ROG Strix، TUF Gaming و Dual معرفی شدهاند که هر یک قادرند نیاز گروهی عظیم از گیمرهای حرفهای را پوشش دهند. ایسوس در سری جدید کارتهای جیفورس خود سیستم خنک کننده، مدارات مختلف و طراحی مدار تغذیه را ارتقا داده تا در گیمینگ بهترین عملکرد ممکن را در اختیار کاربران قرار دهد. در ادامه بیشتر با این محصولات و جزئیات فنی آنها آشنا میشویم.
.
.
انویدیا نسل دوم تکنولوژی جذاب RTX در سری 3000 کارت های گیمینگ خود گنجانده است و همچنین شاهد وجود هستههای جدید RT، Tensor Cores و پردازنده استریمینگ هستیم که با همراهی شتاب دهندههای مبتنی بر هوش مصنوعی و دیگر برنامههای خلاقانه، نرخ فریم بالا و عملکرد فوقالعاده سریع را در گیمینگ رقم می زنند. در مقایسه با نسل قبل، تراشههای جدید انویدیا که از معماری Ampere برخوردارند به ازای هر وات انرژی 1.9 برابر عملکرد بهتری دارند. کارتهای سری 3000 جیفورس برای گیمینگ در هر رزولوشنی تا حداکثر رزولوشن 8K طراحی شدهاند.
ROG Strix ایسوس با چاشنی نسل جدید تراشه های گرافیکی انویدیا
سری ROG Strix را میتوان پرچمدار خانواده گرافیکهای ایسوس بنامیم که در هر نسل اختصاصا برای کاربرانی طراحی میشوند که خواستار بهترین عملکرد و پایداری در پردازشات سنگین گرافیکی مانند بازیهای بزرگ امروزی هستند. در نسل جدید، ایسوس این سری را با پیشرفتهای متنوعی همراه کرده است و شاهد یک طراحی حرارتی نوآورانه و سازگاری کامل با معماری تحسین برانگیز Ampere هستیم. سیستم خنک کننده کارت گرافیک ROG Strix از سه فن و همراهی فناوری Axial-tech تشکیل شده که فن مرکزی دارای 13 تیغه به منظور افزایش فشار استاتیک هستیم تا هوا بهتر به هیت سینک قطعه نفوذ کند و در نهایت دمای تراشه مرکزی را کاهش دهد. دو فن دیگر کارت دارای 11 تیغه و ارتفاعی کمتر نسبت به فن مرکزی هستند تا به شکلی ایدهآل عمل پراکندگی جانبی حرارت را انجام دهند.
به واسطه استفاده از هیت سینک بزرگ که سه اسلات را می=تواند اشغال کند، قدرن نفوذ جریان هوا نیز افزایش یافته است. به منظور افزایش سطح تماس کف هیت سینک با تراشه گرافیکی، سطح تماسی هیت سینک با فناوری MaxContact پرداخت شده که نتیجه آن سطحی بسیار صاف و صیغلی است. این سطح بسیار صاف موجب تماس بهتر هیت سینک با سطح دای و در نتیجه انتقال بهتر حرارت از GPU میشود. علاوه بر سیستم خنک کننده، ایسوس قطعات مختلف مانند چوکها، خازنها و مدارات تغذیه را نیز ارتقا داده تا از پس انتقال صدها وات انرژی در کسری از ثانیه برآیند. این قطعات با استفاده از تکنولوژی انحصاری Auto-Extreme ایسوس بر روی مدار PCB محکم شده اند. همچنین با وجود هدرهای اتصال FanConnect، این امکان برای فنهای PWM وجود دارد که دور فن بر اساس دمای پردازنده و گرافیک تنظیم شود.
ایسوس دو پروفایل Performance و Quiet را نیز در Dual Bios کارتهای ROG Strix تعبیه کرده که سوئیچ بین آنها بدون نرم افزار اضافه امکان پذیر است. بخش کناری کارت گرافیک نیز از تغییرات ظاهری بی نصیب نماینده و یک نورپردازی RGB قابل آدرس دهی که توسط نرم افزار Armoury Crate قابل شخصی سازی میباشد تعبیه شده است. در پشت کارت گرافیک، بک پلیت فلزی وجود دارد که در پراکندگی هر چه بیشتر حرارت تولیدی، موثر است. ایسوس هر سه مدل RTX 3070، RTX 3080 و RTX 3090 را در قالب سری ROG Strix روانه بازار خواهد کرد.
TUF Gaming: به سرسختی یک دژ نظامی
سری TUF Gaming GeForce RTX 30 دارای یک سپر تمام فلزی است که در آن شاهد حضور سه فن قدرتمند و با دوام با بهره گیری از فناوری Axial-Tech هستیم. چرخش فنها به نوعی بهینه شدهاند تا حداکثر جریان هوا تولید شود و همچنین در مواقعی که دمای کارت کم است، هر سه فن متوقف میشوند. ایسوس در سری TUF Gaming همواره سرسختی و پایداری را در اولویت قرار داده تا قطعه بتواند در شرایط سخت کاری به شکلی مناسب کار خود را بدون مشکل ادامه دهد.
کارتهای TUF Gaming آزمونی را برای تست مقاومت به مدت 144 ساعت در شرایط بسیار سخت گذراندهاند. همچنین این سری به بک پلیت تمام فلزی نیز مجهز است. ایسوس از استیل ضد زنگ برای محافظت از پورتهای ورودی و خروجی جهت ایمنی بیشتر استفاده کرده است. در این سری نیز Dual Bios امکان سوئیچ بین پروفایلهای مختلف را بدون نیاز به نرم افزار اضافه فراهم کرده است.
ASUS Dual: جمع و جور با دو فن خنک کننده
ASUS Dual GeForce RTX 3070 بر خلاف دو مدل بالا دارای دو فن خنک کننده و طبیعتا کوچکتر است اما همچنان عملکردی چشمگیر را ارائه میدهد. این کارت برای آن دسته از کاربرانی که سیستمهای بسیار بزرگی ندارند ایده آل است. هر دو فن استفاده شده در این محصول با فناوری Axial-tech همراه شدهاند. همچنین فنها در مواقع بیکاری کارت گرافیک به حالت سکون در میآیند. فناوری Auto-Extreme فشار حرارتی را از روی قطعات گرافیک برمیدارد و مصرف را نیز کاهش میدهد. یک بک پلیت آلومینیومی در پشت قطعه قرار گرفته و همچنین براکت ورودی و خروجی کارت گرافیک نیز از طریق یک سپر از جنس استیل محافظت میشود.
.
.
معماری Ampere
بدون اغراق، انویدیا تک و تنها یکه تاز توسعه و پیشرفت صنعت گرافیک کامپیوتر در دنیاست. این شرکت با معرفی معماری آمپر، یک بار دیگر ثابت کرد، رقبای دیگر مانند ای ام دی و اینتل، با فاصله بسیار زیاد نسبت به انویدیا در پشت سر آن حرکت میکنند. انویدیا در نسل تورینگ، در کنار افزایش قدرت Raw Performance پردازش گرافیک، دو فن آوری رهگیری نور RTX و DLSS را نیز معرفی کرد و این دو مولفه، در نسل جدید معماری آمپر، قدرتمند تر و بسیار تواناتر شدند. هستههای پردازشی Ampere از فن آوری 8 نانومتری سامسونگ بهره میبرند و برای اولین بار، کارت گرافیکهای رده بالای این نسل از سریعترین حافظههای گرافیکی جهان، GDDR6X بهره خواهند برد. این کارتها همه مجهز به درگاه PCIe Gen.4 هستند و نسبت به نسل پیشین خود بعضا بیش از 50 درصد توانمند تر عمل میکنند. برای اطلاعت بیشتر در مورد مهمترین تغییرات در نسل جدید کارت گرافیکهای آمپر، پیشنهاد میکنم به مقاله معرفی این کارتها مراجعه بفرمایید.
نسل جدید LHR
انویدیا به دلیل کمبود شدید و قیمت بسیار بالای گرافیکهای سری جی فورس خود، که ناشی از هجوم ماینرها برای خرید کارت گرافیک است، از May 2021 به این طرف، تمامی گرافیکهای خود را تحت نسل جدید آمپر LHR میسازد. در سری LHR، محدودیت سخت افزاری برای ماین اتریوم بر روی تمام کارتهای گرافیک به استثنای RTX 3090 اعمال میشود. همچنین خصوصیت Resizable bar به صورت اتوماتیک به این کارتها اضافه شده است و دیگر نیاز به وجود پشتیبانی از طرف بایوس مادربرد نیست. بنابراین کارت گرافیک Asus ROG Strix GeForce RTX 3080 TI OC Edition 12GB GDDR6X نیز از همین نسل LHR است که با هم آن را بررسی میکنیم.
اطلاعات کلی درباره RTX 3080 Ti
چیپ گرافیکی GA102 بر پایه معماری 8 نانومتری ساخت شرکت سامسونگ است که در کارت گرافیک RTX 3080 TI به کار گرفته شده است. این چیپ 28 میلیارد ترانزیستور در خود جای داده است. این کارت گرافیک مجهز به 10240 هسته سایه زن یا Shaders، تعداد 320 هسته Tensor، تعداد 80 هسته RT، و 112 واحد ROP میباشد که همه به 12 گیگابایت حافظه گرافیکی از نوع GDDR6X با رابط 384 بیتی و سرعت 19 گیگابیت در ثانیه متصل شده اند.
فرکانس حافظه نسخه رفرنس RTX 3080 TI برابر 1188MHz است و فرکانس پایه GPU آن در نسخه رفرنس برابر 1395MHz، و فرکانس حالت بوست آن برابر 1665MHz است.
کارت گرافیک موضوع این بررسی ASUS ROG STRIX RTX 3080 TI OC از نوع اورکلاک شده است و فرکانس بوست GPU آن به حداکثر 1845MHz افزایش یافته تا قدرت بیشتری را به صورت پیش فرض در اختیار کاربر قرار دهد. میزان مصرف برق RTX 3080 TI حدود 320 وات است، و این کارت گرافیک ایسوس با توجه به حالت اورکلاک شده ای که دارد تا 350 وات مصرف اولیه آن افزایش یافته و در صورت اورکلاک آن، مصرف کلی کارت به بیش از 420 وات هم خواهد رسید که در ادامه بررسی به آن میپردازیم.
پاور مناسب
انویدیا در نسخه رفرنس RTX 3080 TI یک کابل مخصوص 12 پین جدید برای تغذیه کارت خود استفاده کرده است که به لطف یک مبدل به 2 کابل 8 پین برق PCIe متصل میشود، شرکت ایسوس اما با پیگیری رویه سابق به فکر راحتی کاربران بوده و بی جهت کار را سخت نکرده است. کارت گرافیک ASUS ROG STRIX RTX 3080 TI OC بدون نیاز به هیچ کابل جدید، صرفا با سه کابل برق 8 پین متداول PCIe تغذیه میشود. بنابراین نیازی به تهیه هیچگونه کابل اضافی و یا مبدل برای اتصال پاورهای مرسوم به این کارت گرافیک ندارید.
در مورد توان پاور هم، ایسوس حداقل یک پاور 850W واقعی را برای تغذیه این کارت پیشنهاد کرده است. ما هم کاملا موافق هستیم و اکیدا توصیه میکنیم دوستانی که میخواهند از امکانات RTX 3080 TI ایسوس استفاده کنند، حتما یک پاور قدرتمند درست و حسابی 850 وات و یا بالاتر برای سیستم خود تهیه کرده تا سلامت عملکرد کارت گرافیک خود را بیمه کنند.
اهمیت پردازنده و PCIe Gen.4
برای استفاده از کارت گرافیکی مانند RTX 3080 TI باید حتما توجه داشته باشید که سیستم شما در خور و هم کلاس قدرت این کارت گرافیک باشد. اگر قصد شما از تهیه این کارت، گیمینگ باشد، باید حتما بدانید که کلیه پردازندههایی که کمتر از 6 هسته واقعی داشته باشند، به القوه برای RTX 3080 TI میتوانند باعث گلوگاه شوند. در حال حاضر که این بررسی نوشته میشود، در بحث گیمینگ ترکیب پردازندههای Mainstream که بهترین کارایی را برای استفاده از RTX 3080 TI داشته باشند، شامل پردازندههای زیر است:
اگرچه پرچمداران نسلهای 8، 9 و 10 اینتل فاقد اتصال PCIe Gen.4 هستند، اما برای استفاده از تمام قدرت RTX 3080 Ti آنقدری که داشتن پردازنده ای با هستههای قوی تر مهم تر است – وجود پهنای باند PCIe Gen.4 مهم نیست.
مانیتور مناسب
بحث بعدی مانیتور است، کارت گرافیک RTX 3080 TI بهترین کارت برای گیمینگ در دقت 4K است که میتواند به راحتی اغلب بازیها را با جزییات خوب بالای 60 فریم به اجرا در آورد. هر چه رزلوشن کمتر از 4K باشد، داشتن یک پردازنده قوی تر اهمیت بیشتری پیدا میکند، و برعکس این موضوع هم صادق است، اگر مانیتور شما 4K باشد، نقش پردازنده و اهمیت داشتن یک پردازنده قدرتمند، کمرنگتر میشود.
نقش SSD و قابلیت RTX IO
انویدیا در نسل جدید کارتهای گرافیک RTX 3000 و همچنین برای نسل پیشین RTX 2000، به زودی از قابلیت جدیدی به نام RTX IO استفاده خواهد کرد که در آن کارت گرافیک شما، مستقیما، بدون دخالت پردازنده، خودش اطلاعات لازم را از داخل درایو ذخیره سازی SSD NVMe بازخوانی کند، و بدین ترتیب، بخشی از فشار بر روی پردازنده به هنگام گیمینگ بر طرف شود. این ویژگی جدید، در ویندوز 11 و با وجود SSDهای NVMe حجم یک ترابایت به بالا قابل تست و بررسی است. فعلا هنوز ویندوز 11 به صورت رسمی منتشر نشده تا بتوان قابلیت Microsoft Direct Storage را با کارتهای گرافیک RTX 30 تست کرد. همچنین نیازمند وجود بازیهایی هستیم که از چنین قابلیتی استفاده کنند. بنابراین این بخش را در آینده باید مورد بررسی قرار داد.
بسته بندی محصول:
شرکت ایسوس از خانواده ROG STRIX سه مدل RTX 3080 Ti را عرضه کرده است، یکی مجهز به واترکولر، و دو مدل دیگر مجهز به ایرکولر هستند. از دو مدل ایرکولر دار، یکی از آنها اورکلاک شده و OC Edition است. مدلی هم که ما امروز به بررسی آن خواهیم پرداخت نیز همان مدل اورکلاک شده با پارت نامبر ROG-STRIX-RTX3080TI-O12G-GAMING است. نمای جلو جعبه تصویری از خود کارت است با ظاهر کاملا جدید از کارت گرافیک ROG ایسوس. میزان 12 گیگابایت حافظه از نوع GDDR6X و پشتیبانی از Ray Tracing و DLSS و نورپردازی Aura از دیگری خصوصیات مهمیاست که بر روی جعبه آمده است.
در پشت جعبه، پشتیبانی از HDMI 2.1، بهره گیری از کولینگ پیش رفته، مجهز بودن به بدنه محکم فلزی و تنوع کانکتورهای آن، از دیگر ویژگیهای این کارت دوست داشتنی است که بیان شده است.
اقلام همراه درون جعبه، شامل خط کش بند انگشتی زیبای ROG، به همراه بسطهای چسبی مدیریت کابل، و دفترچه راهنما است
ساختار و طراحی محصول:
ایسوس طراحی کاملا جدیدی را در خانواده STRIX ROG کارتهای سری RTX 3000 انویدیا به کار گرفته است. بدنه به رنگ مشکی و نقره ای نوک مدادی، ظاهری صنعتی و جدی به کارت میدهد. ابعاد این کارت برابر 31.85 در 14.01 در 5.78 سانتیمتر میباشد. در عمل شما با یک کارت گرافیک 32 سانتیمتری روبه رو هستید. وزن این کارت گرافیک حدود 1.8 کیلوگرم است و از نظر سایز، 2.9 اسلات، یا در واقع، 3 اسلات را اشغال میکند. طراحی سری ROG به قدر کافی خاص است، از نظر زیبایی بنابر نظر سنجی که در سایت سخت افزار انجام دادیم، ایسوس زیباترین طراحی کارت گرافیکهای نسخه غیر مرجع را دارد، بنابراین از نظر طراحی، بالاترین نمره ممکن را میتوان به این کارت داد. انصافا همینکه ایسوس پس از مدتها طراحی جدیدی را برای کارت گرافیکهای خود برگزیده است، از نظر ما کاملا راضی کننده است.
3 فن با استاندارد صنعتی IP5X ضد گرد و غبار وظیفه خنک سازی سینک خنک کننده این کارت را بر عهده دارند و به جهت آرایش بهتر و عبور هوای بهتر، فن وسط بر خلاف دو فن اطراف میچرخد. ناگفته نماند این فنهای Axial-tech از بهترین نوع فنهای بلبرینگی با طول عمر بالا هستند که در تمامیکارتهای جدید رده بالای ایسوس مورد استفاده قرار دارند. این فنهای پر قدرت، در عین اینکه میتوانند حجم بالایی از هوا را به گردش در آورند، در دورهای پایین و متوسط عملا بی صدا و در دورهای بالا نیز کم صدا هستند.
نیروی برق کارت گرافیک از طریق سه سوکت 8 پین PCIe تامین میشود. در بالای سر هر کدام از این سوکتها یک چراغ LED قرمز رنگ قرار دارد. در صورتی که تمامیسوکتها به کابل برق PCIe متصل باشند و برق کافی به آنها برسد، چراغهای LED قرمز خاموش هستند. در صورتی که میزان توان لازم از طرف پاور به این سوکتها نرسد و یا نوسان و مشکلی باشد، چراغهای LED قرمز شروع به چشمک زدن میکنند. در صورتی که کابل برق اصلا به سوکت وصل نباشد و یا هیچ ورودی نداشته باشد، چراغ LED به صورت ثابت قرمز خواهد بود تا کاربر متوجه مشکل شود.
از نظر طراحی خیلی خیلی دوست داشتیم که به جای آرم GEFORCE RTX در بالای کارت، نام زیبای Republic of Gamers ایسوس خودنمایی میکرد. اما به هر جهت ایسوس برند GEFORCE RTX را برای نمایش در این بخش برگزیده است. خوشبختانه این بخش تنها با دو پیچ به بدنه متصل است و شما میتوانید آن را جداسازی کنید.
ایسوس یک حاشور سراسری در لبه جلویی کارت استفاده کرده است که تمامیاین بخش به نورپردازی ARGB مجهز شده تا رنگین کمانی از رنگها در طول کارت گرافیک به رقص درآیند. گستردگی نورپردازی RGB در این کارت گرافیک به نسبت نسلهای پیشین ایسوس، بسیار بهتر و وسیعتر است.
این هم نمایی از پشت کارت، که اثری از نورپردازی در آن نیست. بخشی از بک پلیت حاشور خورده است و یک مایکرو سوییچ در لبه آن، امکان تغییر بایوس کارت گرافیک را در دو حالت به کاربر میدهد.
در حالت Performance، فنهای کارت دیگر خاموش کامل نمیشوند، و سرعتشان از کم به زیاد تغییر میکند. اما در حالت Quiet فنها در حالت بیکاری کارت گرافیک، در صورتی که دما به زیر 48 درجه برسد، کاملا خاموش خواهند شد تا کاملا این کارت بی صدا کار کند. توصیه عمومیما بر این است که، در صورتی که در کنار گیمینگ و یا رندرینگ، با کامپیوتر کار تایپ انجام میدهید و یا ممکن است ساعتها کامپیوتر روشن در حالت بی کاری قرار گیرد، این تنظیم را بر روی Quiet قرار دهید تا حداکثر بی صدایی در هنگام تایپ برقرار شود و استهلاک فنها کمتر باشد. و در صورتی که زمان زیادی را برای تایپ با کامپیوتر سپری نمیکنید، و مثلا به محض روشن کردن آن، به سراغ گیمینگ و یا رندرینگ میروید، تنظیم بایوس را بر روی Performance قرار دهید.
در پشت کارت، ایسوس از منحصرا از خازنهای MLCC برای فیلتراسیون نهایی ولتاژ ورودی به GPU استفاده کرده است.
در انتهای براکت بخشی مثلثی شکلی برای تهویه قرار دارد، که البته شما میتوانید به دلخواه، براکت مثلثی آرم ROG را در این بهش تعبیه کنید تا ارم ROG در پشت کارت به زیبایی نمایان شود.
ضخامت 3 اسلاتی این کارت و بدنه آن را در اینجا کاملا میتوان مشاهده کرد. یک حفره در اینجا قرار دارد که به علت تاریکی درون آن در عکس نیفتاده، اما ایسوس دو عدد هدر PWM فن در اینجا تعبیه کرده است تا در صورتی که دوست داشته باشید، میتوانید با اتصال 2 فن PWM، آنها را از طریق کارت گرافیک کنترل کنید.
وجود این فن آوری به اسم FAN CONNECT II، بسیار کاربردی است و کاربر میتواند فنهایی را برای تهویه مناسب کارت گرافیک با مدیریت خود کارت گرافیک در کیس از طریق نرم افزار GPU Tweak II کنترل کند.
ایسوس تعداد 5 خروجی تصویری، شامل سه عدد Display Port 1.4a، و دو عدد HDMI 2.1 برای این کارت در نظر گرفته است. این گرافیک از حداکثر دقت 8K یا 7680 در 4320 پشتیبانی میکند. ایسوس در این نسل از کارتهای گرافیک، جنس براکت پشتی را از Stainless Steal براق انتخاب کرده است.