راهنمای انتخاب و خرید کارت گرافیک مناسب برای سیستم

راهنمای انتخاب و خرید کارت گرافیک مناسب برای سیستم: گرفتن بهترین کارت گرافیک عملا کلیدی‌ترین بخش خرید یک کامپیوتر گیمینگ خوب یا سرهم بندی یک کامپیوتر گیمینگ است. کارت گرافیک حتی از پردازنده هم مهم‌تر است. متاسفانه پروسه این که چگونه یک کارت گرافیک بخریم، می‌تواند بسیار سخت باشد. چیزهای بسیاری وجود دارند که باید آن‌ها را در نظر بگیرید. از نوع مانیتوری که استفاده می‌کنید (برای بهترین مانیتورهای اقتصادی به این لینک بروید) تا اندازه کیس شما و تنظیماتی که می‌خواهید روی آن بازی کنید.

در این مقاله، مواردی ذکر شده‌اند که شما باید به هنگام خرید کارت گرافیک به آن‌ها توجه کنید.


مقداری بودجه برای پردازنده کنار بگذارید

اگر شما همه پول خود را صرف خرید کارت گرافیک کنید و هزینه‌ای صرف پردازنده‌های خوب نکنید، شاید سیستم شما در بنچمارک‌ها امتیاز خوبی به دست بیاورد ولی در بازی‌ها آنقدر خوب نخواهد بود و فریم‌ریت‌هایی که دست می‌یابید به طور کلی کم‌تر خواهند بود.

.

پردازنده

.

به رزولوشن مانیتور خود دقت کنید

بسیاری از کارت گرافیک‌های امروزی برای گیمینگ در رزولوشن 1080p روی 30 الی 60 بر ثانیه کافی هستند ولی برای رزولوشنی مثل 4K نیازمند کارت‌های رده بالا هستید تا بتوانید بازی را با تنظیمات گرافیکی بالا روی فریم‌ریتی خوب بازی کنید. حتما کارت گرافیک خود را با یکی از بهترین پردازنده‌های گیمینگ ترکیب کنید تا به بهترین شکل ممکن پاسخگوی نیازهای خود باشید.

.

رزولوشن مانیتور

.

به رفرش‌ ریت مانیتور خود هم توجه کنید

اگر مانیتور شما رفرش‌ ریت سه رقمی دارد، شما نیازمند کارت گرافیک و پردازنده‌ای قدرتمند برای آزاد کردن نهایت پتانسیل آن هستید. ولی اگر رفرش‌ریت مانیتور شما روی 60Hz و 1080p متوقف می‌شود، هیچ دلیلی ندارد که پولی اضافی برای کارت گرافیکی پرداخت کنید که پیکسل‌ها را سریع‌تر از صفحه‌نمایش شما پردازش می‌کند!
آیا قدرت و فضای کافی دارید؟ مطمئن شوید که کیس کامپیوتر شما جای کافی برای کارتی که در نظر دارید، دارد و همچنین حتما در نظر داشته باشید که آیا منبع تغذیه شما نیز قدرت کافی و کانکتور مناسب را دارد یا خیر.

.

رفرش‌ ریت مانیتور

.

پیش از خرید، قیمت پیشنهادی کارت مدنظر خود را چک کنید

یکی از بهترین راه‌ها برای گرفتن انجام معامله این است که قیمت عرضه یا اصطلاحا MSRP کارت گرافیک خود را چک کنید. ابزارهایی مثل CamelCamelCamel می‌توانند قیمت‌های اصلی را از قیمت‌های الکی تشخیص دهند. البته در ماه‌های اخیر به دلیل مشکلات موجود در زمینه عرضه و تقاضای زیاد، اکثر کارت‌ها با قیمتی بالاتر از قیمت اصلی کارخانه فروخته شده‌اند.

.

کارت گرافیک

.

کارت‌های دوگانه نگیرید، ارزشش را ندارند

پشتیبانی گیم‌ها از ستاپ‌های چند کارته SLI یا Crossfire سال‌هاست متوقف شده است. بهترین کارت گرافیک تکی را که می‌توانید بخرید زیرا اصولا گرفتن کارت دوم، دردسرش از سودش بیشتر می‌باشد.

روی اورکلاک کردن و بهبود عملکرد کارت زیاد حساب باز نکنید

اگر نیازمند عملکردی بهتر هستید، کارتی بهتر بخرید. کارت‌های گرافیک اصولا جای زیادی برای اورکلاک نداشته و تنها 5 الی 10 درصد افزایش عملکرد خواهند داشت.

.

اورکلاک کردن و بهبود عملکرد کارت

.

AMD یا Nvidia ؟

صدها کارت گرافیک مختلف از دو جین کارخانه مختلف وجود دارند ولی تنها دو کمپانی هستند که پردازنده‌های اصلی کارت گرافیک را می‌سازند: Nvidia و AMD. البته گرافیک‌های Intel Xe نیز امسال منتشر شدند. با سری جدید کارت گرافیک‌های Big Navi که شامل کارت گرافیک‌های سری RX6000 کمپانی AMD می‌شوند، این کمپانی مجددا پس از سال‌ها، دوباره وارد رقابت با کارت‌های Nvidia و نسل فعلی کارت‌هایش که از معماری Ampere استفاده می‌کنند، مثل RTX 3080 شده است.

با این وجود، موضوع اصلی‌ای که ما آن‌ها را نادیده گرفتیم، ‌ری‌تریسینگ است. این ویژگی که به عنوان یک ویژگی مخصوص همراه کارت گرافیک‌های نسل قبلی انویدیا یعنی سری RTX 20 معرفی شد، حالا نسل دوم خود را در کارت‌های سری 30 می‌بیند. از طرفی AMD نیز در سال 2020 با سری RX6000 وارد این بازی شد ولی هنوز راه زیادی دارد تا بتواند این ویژگی را به خوبی Nvidia ارائه دهد.

با این وجود، اکثر بازی‌هایی که از ری‌تریسینگ استفاده می‌کنند (استفاده‌های خوب!) اصولا نیازمند کارت‌هایی بسیار قدرتمند می‌باشند. پیوسته بازی‌های جدید نیز در حال اضافه کردن این ویژگی هستند و بازی‌های بسیاری نیز در آینده از این ویژگی بهره خواهند برد. این ویژگی در هردوی کنسول‌های PS5 و Xbox Series X|S نیز وجود دارد. دو عدد از بازی‌هایی که به سبک خوبی از این ویژگی بهره می‌برند، Cyberpunk 2077 و Control هستند.

بنابرین عملکرد ری‌تریسینگ را بسته به این که چقدر می‌خواهید از این تکنولوژی استفاده کنید، در نظر بگیرید زیرا به طور کلی ری‌تریسینگ منجر به بهترین جلوه‌های بصری ممکن می‌شود و در عین حال داشتن این ویژگی کارت گرافیکی که خریده‌اید را برای مدت زمان زیادی در برابر آینده بیمه می‌کند.

همچنین ویژگی DLSS را هم فراموش نکنید. این هوش مصنوعی انویدیا که رزولوشن را آپ‌اسکیل می‌کند، می‌تواند عملکرد شما را بسیار بهبود بخشیده و فریم‌ریت شما را بهتر کند، بدون این که کوچک‌ترین ضربه‌ای به جلوه‌های بصری بازی بزند. البته پشتیبانی از این ویژگی نیز در بازی‌های محدودی وجود دارد و AMD نیز در این زمینه ویژگی مخصوص خود یعنی Fidelity FX Super Resolution یا AMD FST را دارد. البته این ویژگی هنوز به بلوغ خود نرسیده است در حالی که Nvidia تاکنون 2 نسخه مختلف از DLSS منتشر کرده و در حال حاضر هم DLSS 2.0 را در دسترس کاربران قرار داده است.

.

Fidelity FX Super Resolution

.

چقدر می‌توانید هزینه کنید؟

قیمت کارت‌های گرافیک تنوع بسیار زیادی دارد. کارت‌های رده پایین از زیر 100 دلار شروع شده و مدل‌های رده بالا مثل RTX 3090 تا 1500 دلار نیز می‌روند. و البته این قیمت‌ها فارغ از شرایط بوجود آمده می‌باشند. مثل همیشه، کارت‌هایی که بسیار رده بالا هستند، ارزش هزینه پرداختی شما را ندارند، مگر این که کاملا به دنبال بهترین عملکرد ممکن باشید. یک یا دو سطح پایین آمدن، اصولا به شما عملکردی نسبتا مشابه را با قیمتی بسیار کم‌تر می‌دهد ولی صادقانه بگویم که با شرایط فعلی، همه قیمت‌ها در آسمان می‌باشند و تنها در صورتی که بسیار خوش‌شانس و بسیار سریع باشید، می‌توانید کارت گرافیکی را با قیمت اصلی خود بخرید.

چطور یک کارت گرافیک بخریم: کدام مشخصات مهم بوده و کدام مهم نیستند؟

حافظه گرافیکی و میزان آن: بسیار مهم! کارت گرافیکی بگیرید که حداقل 6 گیگابایت یا حتی 8 گیگابایت حافظه گرافیکی داشته باشد، آن هم برای بازی کردن روی 1080p. اگر می‌واهید تکسچر پک‌های رزولوشن بالا را نصب کرده و روی تنظیمات گرافیکی بالاتر بازی کنید، نیازمند حافظه بیشتری خواهید بود و اگر روی رزولوشن‌های بالایی مثل 4K بازی می‌کنید، حتما باید بیشتر از 8 گیگابایت وی‌ رم داشته باشید.

فرم فاکتور: بسیار مهم. شما حتما باید کارتی بخرید که جای آن را در کیس خود داشته باشید. به طول، ارتفاع و ضخامت کارت دقت کنید. کارت‌های گرافیک اصولا در حالت‌های نیم‌اسلاته، تک اسلاته، دو اسلاته و حتی سه اسلاته دیده می‌شوند. اگر کارت‌های گیمینگ محور نیز تمام قد بوده و دو یا چند اسلات توسعه را اشغال می‌کنند، خصوصا که کارت‌های جدید ضخیم‌تر و بزرگ‌تر از مدل‌های قبلی هم هستند. حتی اگر کارتی عملا دو اسلات را در کیس شما می‌گیرد، اگر هیت‌سینک و فنی بزرگ داشته باشد، می‌تواند یک اسلات دیگر را هم اشغال کند. اگر شما یک مادربرد Mini-ITX دارید، به دنبال کارت گرافیکی Mini بگردید که اصولا 8 اینچ (205 میلی‌متر) یا اندکی کم‌تر می‌باشد. البته تعدادی از کارت‌هایی که تحت این لیبل فروخته می‌شوند، مقداری بزرگ‌تر هستند.

کانکتور پاور: بسیار مهم. تمام کارت‌های گیمینگ امروزی بیشتر از استاندارد 75 واتی اسلات PCIe x16 برق مصرف می‌کنند. این کارت‌ها نیازمند اتصال به کانکتور پاور PCIe هستند که به شکل انواع مختلف 6 پین و 8 پین همراه پاورهای مختلف وجود دارد. البته بعضی از کارت‌های سری 30 انویدیا دارای کانکتورهایی 12 پین هستند ولی در عین حال آداپتورهای تبدیل 8 پین به 12 پین هم وجود دارد.

بعضی از کارت‌ها یکی از این کانکتورها را داشته و بعضی‌ها دو یا سه تا از آن‌ها را دارند و حتی ممکن است پین‌های 6 و 8 پورتی با هم روی یک کارت دیده شوند. اگر پاور شما کانکتوری که نیاز دارید را ندارد، باید آن را ارتقا دهید. آداپتورهایی که برق اضافی از کانکتورهای SATA یا Molex می‌کشند در دراز مدت زیاد کاربردی نیستند.

پورت‌ها: بسیار مهم. بعضی از مانیتورها HDMI دارند و بعضی دیگر نیز از DisplayPort استفاده می‌کنند و بعضی از مانیتورهای قدیمی نیز هنوز از DVI استفاده می‌نمایند. البته بعضی از مانیتورها نیز از USB Type-C که سیگنال‌های DisplayPort را استفاده می‌کند بهره می‌برند ولی در حال حاضر این موارد کم‌یاب‌تر هستند. به یاد داشته باشید که کارتی که می‌خرید باید کانکتورهایی را داشته باشد که به مانیتورها یا مانیتور شما متصل می‌شوند تا مجبور نشوید آداپتور یا تبدیل یا حتی مانیتوری جدید بخرید!

سرعت: نسبتا مهم. در میان کارت‌هایی که از یک پردازنده گرافیکی بهره می‌برند، بعضی‌ها از طریق کارخانه طوری اورکلاک می‌شوند تا سرعتی بالاتر داشته باشند و این موضوع می‌تواند باعث وجود تغییراتی در زمینه فریم ریت شود. سرعت کارت همه چیز نیست ولی در کنار چیزهایی مثل سرعت حافظه، تعداد هسته‌های کارت و معماری آن باید مورد آزمایش قرار بگیرد. روی کارت‌هایی که از یک پردازنده گرافیکی استفاده می‌کنند نیز اصولا خنک کنندگی بر سرعت کارت چیره می‌شود.

هسته‌های کودا/پردازنده‌ها: نسبتا مهم، مثل سرعت کارت، زیرا تنها بخشی از اطلاعاتی را می‌دهد که شما خواهان‌ آن هستید تا بتوانید عملکرد تقریبی کارت را حدس بزنید. مقایسه تعداد هسته‌ها در یک معماری با کارت‌های دیگری در همان معماری اصولا معنی‌تر است. بنابرین با نگاه کردن به تعداد هسته‌های کودا در کارت‌های Nvidia Pascal و Ampere، نمی‌توان به نتیجه‌ای رسید که در مقایسه دو کارت سری Ampere می‌توان به آن دست‌یافت. همین موضوع برای AMD نیز صادق است و جایی که Navi و Vega یا Polaris با هم مقایسه می‌شوند، نمی‌توان اطلاعات زیادی به دست آورد. مقایسه کارت‌های دو کمپانی AMD و Nvidia نیز عملا بی مصرف و الکی است.

سرعت حافظه و پهنای باند: نسبتا مهم. مثل سرعت کلاک بالاتر، حافظه سریع‌تر می‌تواند کارتی را سریع‌تر از دیگری کند. برای مثال کارت گرافیک GTX 1650 GDDR6 حدود 15 درصد سریع‌تر از کارت GTX 1650 GDDR5 است و این موضوع به خاطر پهنای باند بیشتر حافظه می‌باشد.

آیا کارت مدنظر شما می‌تواند از VR پشتیبانی کند؟

اگر می‌خواهید از کارت گرافیک خود برای PC VR HMD استفاده کنید، حداقل نیازمند یک کارت میان‌رده با عملکردی مناسب خواهید بود و برای این مورد کارت‌هایی مثل RTX 2060 یا AMD RX 5700 و بالاتر به شما پیشنهاد می‌شوند. ضعیف‌ترین کارتی که بتوانید با آن از این هدست‌ها استفاده کنید، AMD Radeon RX 570 و Nvidia GTX 1060 می‌باشند. همچنین با پیشرفت هدست‌ها و بالاتر رفتن رزولوشن آن‌ها، طبیعتا نیاز بیشتری به کارت‌های قوی‌تر هم بوجود می‌آید.

ری‌تریسینگ و AI چطور؟

بالاتر در مورد این موضوع صحبت کردیم ولی اینجا نیز خلاصه و نتیجه گیری آن را برای شما می‌گوییم. آخرین کارت‌های سری 30 انویدیا بهترین موارد موجود برای ری‌تریسینگ و DLSS هستند. کارت‌های AMD RX 6000 از نظر عملکردی شباهت زیادی به کار‌های سری 20 انویدیا دارند ولی در عین حال از تکنولوژی DLSS تیز پشتیبانی نمی‌کنند و FSR نیز در حال حاضر به خوبی DLSS نیست.

پیشنهاد کارت براساس رزولوشن و نحوه استفاده

هنگامی که همه موارد بالا را در نظر گرفته و آماده هستید تا انتخاب خود را انجام دهید، می‌توانید به سراغ بنچمارک‌ها و مقالات مختلفی بروید که کارت‌ گرافیک‌های مناسب را به شما معرفی می‌نمایند. ما نیز بهترین کارت‌های مدنظر خود را براساس رزولوشن‌ها و سناریوهای گیمینگ معمول مرتب کردیم. به یاد داشته باشید که همه این کارت‌ها توسط کمپانی‌های سوم شخص تولید می‌شوند و بنابرین بهتر است که از این مقاله استفاده کرده تا تنها پردازنده گرافیکی مدنظر خود را یافته و سپس مدل مخصوصی از آن را از یکی از کمپانی‌های تولید کننده کارت گرافیک تهیه نمایید.

بهترین کارت گرافیک اقتصادی: Nvidia GeForce GTX 1650 Super

این کارت گرافیک عملا بهترین کارت گرافیک با بودجه‌ای زیر 200 دلار می‌باشد. GTX 1650 Super حدود 30 درصد سریع‌تر از کارت AMD RX 570 می‌باشد و برق بسیار کم‌تری نیز مصرف می‌کند و همچنین از آخرین سخت‌افزار NVENC کمپانی انویدیا استفاده می‌نمایید تا راحت‌تر ویدیوها را با آن انکد و دیکد نمایید و به همین سبب نیازمند پردازنده‌ای بسیار قدرتمند برای استریم کردن ویدیوهای گیم‌پلی خود نخواهید بود زیرا 1650 Super تمام کارهای لازم را خودش انجام می دهد.

حتی اگر مسئله اصلی شما قیمت است، ذخیره کردن 40 دلار که در نتیجه‌اش یک معماری قدیمی‌تر و کم‌صرفه‌تر نسیبتان شود، منطقی نیست. عملکرد بیشتر، صرفه بیشتر و پشتیبانی بهتر از ویدیوها باعث می‌شود تا 1650 Super به طور کلی بهترین پیشنهاد این رنج باشد. متاسفانه قیمت‌گذاری فعلی خیلی اوضاع بدی دارد ولی امید است که به زودی این مشکل حل شود.

.

Nvidia GeForce GTX 1650 Super

.

بهترین کارت برای 1080p: Nvidia GTX 1660 Super

این کارت حدودا 15 درصد سریع‌تر از یک 1660 معمولی بوده و حدودا 20 درصد سریع‌تر از RX 5500 XT 8GB است و از انتخاب بخش اقتصادی ما یعنی 1650 Super نیز 30 درصد قوی‌تر می‌باشد. این کارت در مقایسه با RX 5500 XT به راحتی برنده می‌شود و در عین حال به نظر ما این کارت نسبت به 1660 بسیار به صرفه‌تر می‌باشد زیرا شما تنها با 20 دلار، قدرت زیادی را خواهید خرید.

با وجود این که این کارت از معماری Turing انویدیا یعنی TSMC 12nm FinFET بوده، مصرف برق آن همانند شبیه چیپ‌های Navi 14 کمپانی AMD که از TSMC 7nm FinFET می‌کنند می‌باشد. این موضوع که انویدیا در عین حال سریع‌تر بوده و برقی هم اندازه آن کارت مصرف می‌کند و در عین حال از یک نسل دیگر است، بسیار قابل توجه است. برای 230 دلار، کارت گرافیک 1660 Super عملا همان عملکردی را به شما خواهد داد که یک کارت GTX 1070 می‌دهد و طراحی به‌صرفه‌تری دارد. این کارت نیز دارای Turing NVENC است که باعث شده تا انتخابی ایده‌آل برای استریم ویدیو باشد.

بهترین کارت برای 1440p: Nvidia RTX 3060 Ti

کارت گرافیک RTX 3060 Ti یکی از بهترین و به صرفه‌ترین کارت گرافیک‌های موجود در بازار بوده و قیمتی معادل 400 دلار دارد. این کارت با قدرت فوق‌العاده خود کارت گرافیک RTX 2080 Super را در زمینه عملکرد پشت سر گذاشته و ارائه دهنده بهترین قیمت و بهترین عملکرد است.

در عین حال این کارت می‌تواند عملکردی بسیار خوب را در رزولوشن 1440p ارائه دهد و به طور کلی در 13 عدد از بازی‌های رده بالا توانسته فریم‌ریت 87 فریم بر ثانیه را به دست آورد. تنها بازی‌هایی که بازی در آن به فریم‌ریت زیر 60 فریم بر ثانیه رسید،‌ Dirt 5 و Watch Dogs Legion بودند، البته با ری‌تریسینگ و بدون DLSS در Watch Dogs Legion. بازی‌های دیگری وجود دارند که برای دست‌یابی به فریم‌ریت مطلوب، تنظیمات بازی را مقداری تغییر دهید ولی به طور کلی می‌توانید در اکثر بازی‌ها در تنظیمات Ultra به دست آورید و روی تنظیمات Medium و High به حداقل 100 فریم بر ثانیه دست‌یابید.

بهترین برای VR: Nvidia GeForce RTX 3070

علاقه‌مندان به هدست‌های VR نیازمند سطحی از عملکرد از کارت گرافیک خود هستند تا از بوجود آمدن مشکلات در سیستم خود جلوگیری نمایند. در حالی که شما می‌توانید عملا از کارت گرافیک‌هایی مثل Nvidia GeForce GTX 2070 Super استفاده کنید و باز هم به 90 هرتز در اکثر بازی‌ها برسید ولی ما پیشنهاد خود را به RTX 3070 تغییر دادیم.

این کارت حدودا 30 سریع‌تر از 2070 Super می‌باشد که احتمالا برای بازی‌های امروزی VR مقداری زیاده‌روی می‌باشد ولی احتمالا در ادامه این قدرت اضافی به کار بیاید. ما هنوز منتظر هستیم تا بازی‌های قوی‌تری برای VR منتشر شوند و حتی Half-Life Alyx نیز نتوانست باعث این شود که کاربران زیادی کارت گرافیک‌های خود ارتقا دهند.

بهترین کارت برای 4K: Nvidia GeForce RTX 3080

اگر شما به دنبال بهترین کارت گرافیک ممکن هستید، این لقب در حال حاضر به GeForce RTX 3080 تعلق دارد. البته از نظر فنی کارت گرافیک RTX 3090 مقداری سریع‌تر است ولی دو برابر گران‌تر بوده و عملا یک نسخه TITAN از سری RTX می‌باشد. کارت RTX 3080 می‌تواند همه بازی‌های امروزی را روی رزولوشن 4K با تنظیمات Ultra اجرا کند و قیمت آن با RTX 3080 Super یکی است. همچنین این کارت بهترین شانس شما برای تجربه یک بازی را با نهایت تنظیمات ری‌تریسینگ فراهم می‌کند! برای مقایسه، باید بگویم که Minecraft RTX می‌تواند کارتی مثل 2080 Ti را به زانو در بیاورد.

معماری Ampere کمپانی ‌Nvidia در قلب RTX 3080 قرار دارد و قدرتی فوق‌العاده را به شما ارائه می‌دهد، حتی اگر ویژگی‌هایی مثل DLSS یا ری‌تریسینگ را روشن نکنید. این کارت همچنین حدود 30 درصد سریع‌تر از 2080 Ti می‌باشد و در حالی که به طور کلی عملکرد آن با RX 6800 XT نسبتا مساوی است، انویدیا استفاده‌هایی ویژه‌ای از رزولوشن 4K برده است، خصوصا وقتی که ری‌تریسینگ و DLSS روشن می‌باشند.

معماری Ampere عملا عملکرد ری‌تریسینگ معماری Turing را دو برابر می‌کند و قدرت پردازشی دو برابر را به لطف هسته‌های FP32 را دارد. تنها مشکل البته، پیدا کردن این کارت گرافیک برای خرید است! گیمرها و ماینرها هردوتا دارند به سرعت در حال خرید این کارت می‌باشند.

ورود/ثبت نام
شماره موبایل یا پست الکترونیک خود را وارد کنید
کد یکبار رمز خود را وارد کنید

رمز عبور خود را وارد نمایید
کد یکبار رمز خود را وارد کنید
شماره موبایل یا پست الکترونیک خود را وارد کنید
لطفا کد یکبار رمز ارسال شده به ایمیل یا موبایل خود را وارد کنید
شما قبلا وارد شده اید